Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
7.9.2006, Jan Dedek, článek
V dnešním článku se podíváme na metody a způsoby zápisu, ale i čtení disků CD a DVD. Článek bude zaměřen převážně na média DVD, protože CD jsou dnes už na ústupu. Blíže si něco povíme i o souborových systémech používaných disky CD a DVD, stranou nezůstanou ani tipy pro jejich použití. Více se už dozvíte v následujících kapitolách.
anonymous | 8.9.200616:10
je skoda ze se autor nezminil i o technologiich jako je LightScribe...
Odpovědět0  0
jarab77 (7) | 8.9.200611:39
Zajímalo by mě, jakým programem­/driverem můžu používat tento formát na Windows XP v době kdy jsem koupil první CD­-RW která ho uměla jsem hledal jak tento formát využít a nějak jsem na nic nenarazil a to jsem četl že to budou podporovat přímo Windows.
Odpovědět0  0
hjtkgj | 8.9.200616:24
Nero InCD
Odpovědět0  0
M3pI-IIsT0 (2) | 7.9.200619:41
velmi pekny clanok, zas som sa nieco nove dozvedel :)
Odpovědět0  0
radekhulan (150) | 7.9.200617:21
Možný by kromě obřího a vcelku zbytečného InCD stálo za to zmínit a DVD­-RAM driver:
http:­/­/www.bhacorp.com­/download­/utilities­/dvdram.html
Odpovědět0  0
Petr (^|^) | 7.9.200610:09
mno to je mi poctenicko a ja se tolik tesil ze se zase neco zajimaveho dozvim...

Jake bylo me prekvapeni, kdyz autor ani nezmini ­(kdyz uz mluvi o ­"moznostech vypalovani­") veci jako rozsireni RockRidge, ci HFS.
RR rozsiruje nejen obdobne jako J., ale navic dava jeste rozsireni pro ­"vlastnosti souboru ci chcete­-li FileSystemu­" ve smyslu standartu POSSIX.

Co me vsak opravdu rozesmalo je super moznost naformatovat DVD­-RAM jako FAT, kdyz standartem je UDF. Notabene kdyz naformatovat si cokoliv co ma 120mm muzu do cehokoliv se mi zachce, staci jen nepouzivat NERO, ale nejaky pokrocilesi ­(netvrdim, ze lepsi!­) nastroj. Uvazte sami jak prinosne je CD­-R vypalene ve formatu RaiserFS4, napriklad pro majitele Windows...

mimochodem: Na paketovy zapis na UDF DVD­-RAM jsou potreba ovladace? no to je mi vec, vzdyt je to preci zalezitost HW! Ten Bill si z vas opravdu uz dela legraci. V zadnem jinem systemu jsem se s takovym pozadavkem nesetkal.

Ale abych jen nedstil kour a siru, libilo se mi to o OTP a PTP, dekuji za zajimavou informaci, presto radeji si ji jeste pokusim overit.
Odpovědět0  0
hhjtkghtocj | 7.9.200612:30
FAT32 se na DVD­-RAM pouziva pouze kvuli hypermegasuper opensource operacnim systemum honosicim se podporou UDF, jenze se takticky mlci, ze to neumi UDF 2.1 a kdyz se doinstaluje aktualni ovladac na UDF 2.1, tak se zjisti, ze to neumi cestinu.

Kazdy operacni system, tedy i hypermegasuper opensource operacni system potrebuje ovladac na kazdy filesystem, tj. i na FAT i na UDF, mechanika je sama o sobe tupa a umi pracovat nejvyse na urovni bloku sektoru.
Odpovědět0  0
Petr (^|^) | 11.9.200618:12
fat32 se urcite nepouziva kvuli OSS, uz jen proto ze je patentovany , a jeste k tomu firmou MS.

neumi cestinu? co to znamena? jak neco co podporuje UTF­-8 nemuze ­"umet­" cestinu? tam byla chyba asi nekde jinde. treba v pouziti starych locale apod.

s temi FS mate pravdu. spatne jsem to formuloval:
"mimochodem: Na paketovy zapis jsou potreba ovladace?­" by bylo jednoznacnejsi.

block, sector, ale take paket writting, light­-scibeing a dalsi tupe veci umi dnes bezna vypalovacka, to mate rozhodne pravdu :­-)
Odpovědět0  0
Petr (^|^) | 11.9.200618:25
PS: momentalne mam po ruce jen Linuxovy system, a tam v manualu pisou:

­-r,­-­-udfrev= udf­-revision
Specify the udf revision to use. Valid revisions are 0x0201, 0x0200, 0x0150, and 0x0102. If omitted, mkudffs udf­-revision is 0x0201.

coz znamena, ze pokud neudate jinak vytvori se UDF prave verze 2.01.
a v kombinaci s

­-­-utf8 Use UTF­-8 for file names
nechapu, kde by mel byt problem ­(ze by mezi kl. a zidli?)
Odpovědět0  0
Petr (^|^) | 11.9.200618:31
he, pockat! rikate 2.1 ?? to bude asi preklep, ze? ALE pokud na tom budete trvat tak mate asi naprosto vlastni UDF :­-­), a pak fakt menuzu slouzit...
Odpovědět0  0
mkobylan (96) | 7.9.20069:21
Nepochopil som celkom tie sposoby a rozdiely medzi nimi.
1. Co je to lead­-in, lead­-out, uzatvaraci a otvaraci blok? Nejake specialne data alebo specialna sila laseru? Je to na nieco dobre ­(daju sa podla toho poznat rychlo stopy­)?
2. Jednotlive stopy su na CD vidno ­- znamena to, ze su medzi nimi medzery alebo nejake specialne oblasti?
3. Co je to rezervovany fragment? Je to nepouzita cast media ­(asi hej, ked sa to da pouzit na neprepisovatelne media­)?
4. Pri incremental a sequential recording je vysledne medium bez prerusenia ­(bajty nasleduju priamo za sebou­)?
Uz som o tom nieco cital a predsa tomu vobec nerozumiem.
Odpovědět0  0
Jan Dedek (29) | 11.9.200617:09
1. Lead­-in a Lead­-out jsou místa na disku, podle kterých např. mechanika DVD pozná kde disk začíná a kde končí. Lead­-in je prakticky otevírací oblast disku a Lead­-out uzavírací. Ty uzavírací a otevírací bloky u multisession jsou velmi podobné L­-I a L­-O.

2. Kdyby se vypalovalo za stále stejných podmínek, tak stopy nejsou na CD vidět, jsou vidět jen proto, že při každém vypalování se podmínky trochu liší a tím pádem má každá vypálená stopa jiný odstín.

3. Při tomto způsobu zápisu vypalovačka zapíše kromě dat navíc ­"prázdnou předpřipravenou oblast­" ­(rezervovaný fragment­). Při dalším použití disku se do této oblasti dá zapisovat a po uzavření se disk jeví jako DAO ­(lepší kompatibilita se stolními DVD přehrávači­). Lze použít jen u souborového systému UDF.

4. Bajty následují přímo za sebou, ale může dojít k přerušení vypalování ­(přerušení neznamená, že se vytvoří jakási mezera­), po vypálení se ale disk jeví, jako kdyby byl vypálen najednou.
Odpovědět0  0
mkobylan (96) | 12.9.200610:19
1. Podla odpovede 4 predpokladam, ze mechanika dokaze najst jednotlive pity na mediu. Je teda viac nez zbytocne mat nejaky leadin­-in a lead­-out a uz vobec netreba, aby zaberal tak vela.
3. Zapisat prazdnu stopu znamena nieco tam zapisat alebo vynechat ­(laser off­)? Ak zapisat, tak ako sa to da prepisat na neprepisovatelnom mediu?
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.